Startsidan Bra att veta Kalender Karta Calima Arctic Ice Arctic Temperatures
Telekatalog Artiklar/nyheter Karta Kontakt
Nyheter & Information
Kate målar för livet

Kate Hellqvist från Göteborg, som varit verksam som konstnär i över 30 år med ett 40-tal utställningar bakom sig, är en känd profil i konstnärskretsar. Numera är Tenerife hennes mål när vinterstormarna drar in över Göteborg.

När man besöker henne i hennes lägenhet, som ligger i direkt anslutning till playa Las Vistas i Los Cristianos tror man kanske att det är havets krafter som ger inspiration till hennes konst. Från lägenheten har man nämligen underbar utsikt över havet och playan. Men när vi tittar på vad som finns i hennes ”atelje” förstår man att och inspirationen kommer från andra krafter.

Att det blev Teneriffa var av hälsoskäl och efter en månad på Vintersol vintern 2002, beslöt jag mig för att återkomma, berättar Kate.
Sedan dess återkommer hon under vintermånaderna och lika målmedvetet som hon sköter sin fysiska träning, lika disciplinerad är hon i sitt arbete med penseln. Snabbt inser man att Kate är en helt unik kulturarbetare. Hennes engagemang för konst och kultur lyser i hennes ögon när hon berättar om alla sina projekt.

Ett av dem är VSA Sweden (Very Special Art) som finns runt om i hela världen och där Kate har ett finger med i spelet som vice ordförande för den svenska sektionen. Det är en organisation som jobbar med frågor som för Kate är viktiga bla. att torgföra konstnärer med olika handikapp att få visa upp sig och utvecklas. Kate vill inte bara synliggöra denna grupp på torgen, utan även inne i maktens korridorer. ”Det här är en grupp som är en resurs i det kulturella livet som glöms bort och till och med i vissa fall göms bort”.

När Kate i höstas inbjöds att delta i den internationella konstsalongen under OS i Aten, tillsammans med 20 funktionshindrade svenska konstnärer, var det ett genombrott och erkännandet av funktionshindrade, både på arenorna och i konsten, tycker Kate.

Men mitt i allt målande överraskar hon med att ge ut en barnbok som hon själv skrivit och illustrerat. ”Barnboken Brummeluffa och Stigfinnaren”, en underbar bok som nu finns att låna på biblioteket. Nästa projekt?

- Jag har blivit inbjuden till konstbienalen i Florens 2005, den 3 - 11 december. En oerhört spännande utmaning. Men vad är det som ger henne inspiration, när det nu inte är havet som brusar utanför hennes fönster?
Hon målar med musik som inspiration. Lyssnar om och om igen, där varje ton har en färgvalör och varje röst sin färgskala.

Vad är det som driver Kate vidare, trots att hennes MS-sjukdom oundvikligen tar allt mer av hennes kraft. Så här uttrycker hon det.
”Varför göra livet besvärligt när man ändå lever? I mitt måleri vill jag bjuda på en motvikt till allt elände. Du skall se att det finns ljus och glädje som ger harmoni och vitalitet. Vi som bara vill gott måste höras och jag har givit mig själv uppgiften att förmedla det ljusa”.

Besök KateGallery på Internet.
www.kategallery.com


Annons


Artikeln är publicerad av Webmaster 2005-03-05 17:17

Tipsa en bekant om     Till  Från 
Copyright © 2018 MaPS Admin