Startsidan Bra att veta Kalender Karta Calima Arctic Ice Arctic Temperatures
Telekatalog Artiklar/nyheter Karta Kontakt
Bra att veta Välj rubrik
Resegarantilagen
Från årsskiftet får du som resenär bättre skydd. Då träder den nya resegarantilagen i kraft.

Men även i fortsättningen blir den som bara köpt en reguljär flygstol, till exempel med ett lågprisbolag, utan ersättning om flyget ställs in.
Resa har svaren på 10 frågor om den nya lagen.

1. Vad är resegaranti?
Alla som arrangerar eller säljer paket-resor är skyldiga att ställa en säkerhet - ett garantibelopp - hos Kammarkollegiet. På så sätt kan resenären få ersättning om resan av någon anledning blir inställd eller avbruten i förtid. Resenären har rätt till ersättning för de utgifter som researrangören skulle ha stått för, det vill säga allt resenären betalt för, inklusive hemresa.

2. Vad är en paketresa?
När du köper transport och logi av samma bolag och resan är förpackad och marknadsförs som ett paket av arrangören är det en paketresa. Benämningen gäller också om du köper transport eller logi i kombination med en annan turisttjänst. Att hyra en stuga i fjällen och samtidigt köpa ett liftkort räknas till exempel som paketresa. En skräddarsydd resa är också en paketresa även om den inte marknadsförs som en sådan.

3. Hur är den nya lagen annorlunda?
Den är utvidgad så att den även omfattar paketreseliknande resor. Detta innebär att om du köper transport och inkvartering av samma företag gäller resegarantin. Även om resan inte är förpaketerad.

4. Finns det några andra nyheter?
Utbytesstudentresor finns med i den nya lagen. De omfattades tidigare av resegarantin i Sverige, men detta ändrades efter en dom i EG-domstolen.
Det kommer också att gå att få ersättning om du avbokat en resa och inte hunnit få pengarna tillbaka om företaget går i konkurs. Detta gäller bara avbokningar som skett kort tid före konkursen och det finns synnerliga skäl till avbokningen.

5. Hur ger den nya lagen mig ett bättre skydd?
Tidigare har du som resenär inte varit skyddad om du köpt transport och inkvartering i lösa delar. Det är du nu.

6. Vad har jag för skydd om jag bara köper en flygstol?
Köper du en flygstol av ett charterbolag är du skyddad av resegarantin. Men reguljärbolag, som SAS och Goodjet, faller inte under resegarantilagen så länge de inte säljer logi också.

7. Gäller den nya lagen för alla?
Nej. Paketreseliknande resor som faller under resegarantin gäller inte för juridiska personer utan bara för enskilda privatresenärer. Garantin för paketresor gäller fortfarande för juridiska personer.

8. Vem avgör om jag har rätt till ersättning?
Det gör resegarantinämnden, som du når via Kammarkollegiet.

9. Hur stor är resegarantin?
Storleken bestäms av arrangörens omsättning på försäljning av paket- och/eller paketreseliknande resor. Garantin ska alltid täcka det belopp som arrangören sålt resor för.

10. Kan pengarna ta slut?
I teorin ja. Om ett företag inte hunnit ställa den garanti Kammarkollegiet beslutat om finns inga pengar att betala ut. Men alla researrangörer är skyldiga att öka sitt garantibelopp om de märker att de börjar sälja fler resor än de ställt garanti för.


Användbara spanska fraser
Arbeta utomlands
Arbetsförmedling INEM
Bussinformation
Golf på Tenerifte
Jobb på Teneriffa
Klimattabell och väder
Konsulat Norge
Konsulat Sverige
Köp av bostad på Teneriffa
Läkare
Med djur till Tenerife
Med rullstol på Tenerife
Mobiltelefon Adsl.
Något att förtulla / eller
Post och porto
Reseförsäkring
Resegarantilagen
Ring billigt till Europa
Sol och bad
Sport & aktiviteter
Starta företag i Spanien
Svenska skolan Teneriffa
Tenerife karneval
Teneriffas historia
Time share
Turistinformation
Valuta
Vandra på Teneriffa
Viktiga telefonnummer
Copyright © 2018 MaPS Admin